Stavba na hrázi rybníka Kněžský

01.09.2015 13:48

Zaujal nás článek v čevnovém obecním zpravodaji, který nesl název "dopis paní Urbánkové". Sdružení Miláčov obdželo od paní Urbánkové též dopis, dosti dlouhý, ve kterém nás o této věci informovala a vyzvala nás, abychom se problematickou stavbou na hrázi Kněžského rybníka jako sdružení zabývali. Paní Urbánkovou sice osobně neznáme, nicméně jsme na její e-mail po pravdě odpověděli, že situaci sledujeme a budeme se tím nadále zabývat z hlediska zájmů ochrany životního prostředí, což je poslání našeho spolku.
Z uvedeného článku se čtenář dozvěděl formální vyjádření Votického úřadu. Ovšem i úřad někdy může pochybit. Jak stavební úřad ve Voticích, tak vlastník Kněžského rybníka i bývalý zaměstnanec téhož úřadu (pan Pištěk), který vlastníka zastupuje, se podle našeho názoru v dané kauze značně odchýlili od běžného postupu při schvalování a výstavbě obdobných objektů.
Mimochodem, jméno pana Pištěka by nám všem mohlo být povědomé. Jako bývalý referent stavebního úřadu znalý poměrů nyní zastupuje některé investory v našem kraji. Ve Vrchotových Janovicích Janovicích si jej z minulosti pamatujeme při vystoupení na veřejném zasedání zastupitelstva (v roce 2008?), kde prohlásil, že "ve výstavbě obalovny živičných směsí na jižním úbočí kopce Větráku nedaleko obce a zámeckého parku nevidí problém". (Tou dobou byl ovšem zaměstnancem stavebního úřadu a toto vyjádření úřadníka bylo pochopitelně v rozporu
se záklonem.) 

K červnovému článku v obecním zpravodaji bychom rádi doplnili několik podstatných informací (stejné znění bylo zaslané redakci):

* Výstavba dotčené novostavby s parametry rekreační chaty byla zahájena na hrázi Kněžského rybníka v průběhu července 2014, ovšem územní souhlas byl vydán až 28.7.2014.
* K pochybení zřejmě došlo nejen ze strany vlastníka, ale především stavebního úřadu, který 1) nedal o záměru na vědomí odboru životního prostředí ani dalším stranám, 2) udělil územní souhlas v rozporu s platným územním plánem V.J., 3) udělil územní souhlas v rozporu, ačkoliv se daný pozemek nachází v biocentru územního systému ekologické stability (ÚSES), kde je jakákoliv výstavba prakticky vyloučena.
* Územní souhlas byl udělen pro technické zázemí rybníka - to nynější objekt překračuje jak rozměry, tak vybaveností i funkcí.
Navíc, zcela mimo povolení, má objekt připraveny do země zakopané trubky i kabely infrastruktury.
* Zjistili jsme, že ještě před námi se o tuto kauzu začalo zajímat ČSOP Vlašim, který po opakovaných neúspěšných pokusech o vysvětlení ze strany votického stavebního úřadu, podal odvolání proti rozhodnutí stavebního úřadu a stížnost na postup stavebního úřadu u Krajského úřadu Středočeského kraje.
* Po zjištění uvedených skutečností i Sdružení Miláčov podalo podnět k přezkumu ke Krajskému úřadu. Veřejnost se nyní o problém více zajímá, řada lidí, se kterými jsme o tom mluvili, se nad věcí pozastavuje.

Domníváme se, že je nutné hájit zde veřený zájem ukotvený v zákonech i platných územně plánovacích dokumentech, a především životní prostředí obce před nelegální výstavbou. Proto nás překvapuje, že nikdo ze zastupitelů, ani z vedení obce v této věci aktivně nekoná. Co na to občané-voliči?
 

—————

Zpět